Encyclopaedie van Nederlandsch West-Indië

Herman Daniël Benjamins, Joh. F. Snelleman, Martinus Nijhoff, E.J. Brill (1914-1917)

Gepubliceerd op 25-04-2022

Felis

betekenis & definitie

Het geslacht Felis behoort tot de familie der Felidae (zie CARNIVORA). Het gebit heeft beiderzijds boven 3 snijtanden, 1 hoektand en 2 kiezen; onder één kies minder.

Klauwen geheel terugtrekbaar, sterk gekromd. Schedel kort, tamelijk rond. Jukbeenbogen wijd en krachtig. Voorpooten met 5, achterpooten met 4 vingers. Tong bedekt met scherpe hoornachtige papillae. Het geslacht Felis omvat talrijke soorten, waarvan er vijf in Suriname voorkomen.F. onca, de Jagoear, algemeen Tijger genoemd; KAR. Kaikoesi, AROW. Aroa en Kapadaroe, is tamelijk algemeen. Hij rooft menigmaal vee, doch valt den mensch niet aan. Hij houdt zich gaarne op in bosschen, is een goed boomklimmer en vindt des nachts als hij op roof uitgaat, ruimschoots buit. Ook schijnt hij aan het strand voor te komen en te azen op de groote schildpadden. De grondtoon is geelbruin; buik wit. Aan de flanken zwarte kringen; staart met zwarte banden.

F concolor, de Koegoear of Puma wordt dikwerf Roode Tijger genoemd; AROW. Koletoe, KAR. Koesaliwala. Vaak bestempelt men hem, vooral in de Ver. Staten, met den naam van Panter, niet te verwarren met den echten Panter, F pardus, die in Afrika en Z.-Azië te huis is. De Koegoear is kleiner dan de Jagoear, geelbruin, dikwerf rossig van kleur, buik wit. Over het algemeen varieeren al deze soorten vrij sterk in kleur en teekening, zoodat het dikwijls twijfelachtig is of men met een bepaalde soort of met een variëteit te doen heeft. Merkwaardig is het feit dat de jongen van de Koegoear bij de geboorte vlekken vertoonen en donkere ringen op den staart. Het dier wordt van neus tot staartwortel ongeveer een meter lang, de staart een halve meter. Hij schijnt in Suriname zeldzamer te zijn dan F. onca.

Daarentegen komt F pardalis, de Tijgerkat, veelvuldiger voor. In kleuren teekening gelijkt hij veel op den Jagoear, doch de zwarte vlekken liggen dichter bij elkaar; de buik is grijs met zwarte vlekken.

F macrura, KAR. Marakaja, wordt grooter dan F. pardalis en heeft een langeren staart. Eindelijk vermeldt Kappler ook F yaguarundi, die evenals de bovengemelde soorten menigmaal kippen rooft, voor den mensch echter niet gevaarlijk is. Hij wordt grooter dan een gewone kat; de kleur is effen bruin-grijs.

G.C.J.V.