Watersport A-Z

Watersport A-Z, Kramer (1971)

Gepubliceerd op 01-05-2019

Hout

betekenis & definitie

Hout - Enige voor de jachtbouw gebruikelijke soorten: Teak is het duurzaamste, goudgeel van kleur; krijgt door licht en lucht een donkerder tint. Op zoet water krijgt het aan de oppervlakte een grijsbruin verweringslaagje, dat gemakkelijk weer weg te schuren is.

Op zee daarentegen bijten de in het water aanwezige mineralen het teakhout uit waardoor het licht van tint wordt. Teak zwelt en krimpt heel weinig, is sterk en vrij hard. Door het soms vrij hoge kalkgehalte is het gereedschap snel bot. Teak is een tropische houtsoort. Mahonie is eveneens uit de tropen afkomstig, echter minder hard en duurzaam dan teak.

Blank gelakt krijgt het op den duur een bijna goudbruine kleur. De draad is soms wat warrig en moeilijk glad te schaven. Mahonie is in vrij grote afmetingen verkrijgbaar en wordt veel gebruikt voor buitenafwerkingen, opbouwen en binnenbetimmeringen. Het moet goed in de lak gehouden worden.

Eiken, zowel inlands als uitheems, is een sterke houtsoort die, mits goed beschermd tegen weer en water, vrij duurzaam is. in dwarsrichting trekt het vrij sterk; brede planken kunnen door uitdroging scheuren. Goed eikehout is één of meer jaren gewaterd, d.w.z. dat het in het water heeft gelegen om verschillende sappen zoals looizuur kwijt te raken. Vele ronde- en platbodems zijn echter van vers inlands eiken gebouwd. Vooral bij het in de vorm branden van de dikke huidplanken prefereerden de bouwers groen eikehout.

Essen is sterk, vrij hard en buigzaam. Wordt wel gebruikt voor delen van de romp, waar het door zijn buigzaamheid zware gezaagde verbanddelen kan vervangen, zoals ingebogen spanten. Grenen wordt in verschillende soorten gebruikt. De duurzaamheid is vnl. afhankelijk van het harsgehalte, want in harsrijk hout kan water moeilijk binnendringen. Er worden o.a. masten van gemaakt.

Vuren, een minder duurzame houtsoort die bruikbaar is op plaatsen waar het droog kan worden gehouden of beschermd door verf of ander materiaal.

O.a. geschikt voor kastplanken en vlonders.

Oregon pine is evenals grenen en vuren een naaldhoutsoort. Het is redelijk sterk en duurzaam mits het ook weer goed tegen vocht wordt beschermd. Onder invloed van het licht wordt de kleur warm, oranjeachtig. Behalve voor de binnenbetimmering, wordt het ook gebruikt voor het maken van masten. Een andere hiervoor gebruikte houtsoort, silver spruce is minder sterk, maar veel lichter. → Multiplex.