Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 13-08-2019

Mist

betekenis & definitie

In den dampkring is altijd een grotere of kleinere hoeveelheid waterdamp aanwezig, die wij echter eerst kunnen waarnemen, als ze tot fijne waterdeeltjes is gecondenseerd; dit noemen wij mist.

Op het vlakke land noemen wij een wolk, die op het aardoppervlak is neergedaald, ook mist. Een kenmerkend onderscheid tussen deze bestaat eigenlijk niet. Dikwijls wordt ’s nachts in het warme jaargetijde een wolk boven het aardoppervlak gevormd door afkoeling van de onderste luchtlagen, waardoor condensatie plaats heeft en de waterdeeltjes zich als dauw afzetten. Deze waterdeeltjes worden reeds bij de eerste zonnestralen door verwarming in waterdamp omgezet; maar ’s winters kan de mist soms dagenlang haar mistroostig kleed over de aarde uitspreiden. Sommige landstreken en steden (Londen!) zijn berucht om hun zwaren mist.

Ook op zee komt vaak mist voor, die op dezelfde wijze ontstaat als op het land.

Deze vormt een groot gevaar voor de scheepvaart; de mist in het Kanaal en die bij den New Foundlandbank worden terecht gevreesd. De laatste heeft zijn ontstaan te danken aan het feit, dat het water van den kouden Labradorstroom uit het Noorden en dat van den warmen Golfstroom uit het Zuiden elkander hier ontmoeten. Bij Z.O. wind wordt warme, vochtige lucht uit het Golfstroomgebied boven den kouden Labradorstroom gedreven, waar ze afkoelt, het dauwpunt bereikt en zware, dichte mistbanken vormt.

Ook ijsbergen doen door de afkoeling, die van hen uitgaat, den waterdamp in de lucht condenseren en hullen zich in uitgebreide mantels van mist, waardoor zij onzichtbaar worden en een groot gevaar voor de scheepvaart opleveren.