afgeleid van het Latijnse woord dividere (delen of verdelen), betekent het aandeel in de winst ener naamloze vennootschap, dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Dit wordt nagenoeg altijd in procenten uitgedrukt.
Indien een N.V. b.v. met een geplaatst aandelenkapitaal werkt van 2 millioen gulden en de aandelen duizend gulden groot zijn, dan zijn er dus 2000 aandelen, die ieder recht hebben op 1/2000 van de winst. Bedraagt nu de winst, die uitgedeeld zal worden b.v. ƒ 80.000, dan kan op ieder aandeel van 1000 gulden ƒ 40.— of 4% worden uitbetaald.
Men noemt dat dan, dat die N.V. vier procent dividend heeft uitgekeerd.Gewoonlijk wordt jaarlijks na het opmaken van de Winst- en Verliesrekening en de Balans (zie aldaar) in de vergadering van aandeelhouders vastgesteld, hoeveel er uit de winst gereserveerd zal worden (d.w.z. bewaard om toekomstige verliezen mede te dekken, of ter uitbreiding van de zaak) en hoeveel aan de aandeelhouders ten goede komt.
Als de zaken zeer goed gaan en de directie al van te voren zeker is van een ruime winst, dan komt het wel voor, dat de vergadering van aandeelhouders besluit, reeds in den loop van het jaar enig dividend uit te betalen. Het dividend heet dan „voorlopig” of „interim-dividend”.
Het dividend, dat verder over de rest van het jaar wordt uitbetaald, heet „slot-dividend”.
Bij ieder bewijs van aandeel ontvangt men een blad, dat in vakjes is verdeeld, welke dividendbewijzen heten, en dat er bijna net eender als een couponblad (zie: Coupon) uitziet. Het verschil is echter, dat een coupon een vasten datum vermeldt en een vast bedrag, waarop men op dien datum recht heeft, terwijl een dividendbewijs slechts een nummer draagt. Om aan de aandeelhouders te doen weten, dat zij hun dividend kunnen incasseren, is de directie van een N.V. veelal verplicht per advertentie in de dagbladen te doen weten: „Dat de N.V.... „op den (b.v. 1 Augustus 1901) het dividendbewijs No. (b.v. 58) heeft betaalbaar gesteld met (b.v.) ƒ40.— bij de (b.v.) Nederlandse Bank, zijnde dit het dividend (of „slotdividend) over het jaar 1900 of het „voorlopig dividend over 1901.” Dividend wordt ook genoemd de winstuitkering, die de leden van een verbruikscoöperatie ontvangen, (zie: Coöperatie). Dit dividend wordt eveneens in procenten uitgedrukt, maar niet berekend over het kapitaal, maar over het bedrag van de hoeveelheid verbruikte waren. Ieder lid krijgt dan „zoveel procent” van het bedrag van zijn inkopen terug.