Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Allegorie

betekenis & definitie

... een lastig woord en bij ’t uitleggen, wat dit woord betekent, moeten nog meer lastige woorden worden gebruikt. Een allegorie dan is een zinnebeeldige voorstelling of een zinnebeeldig verhaal.

Wanneer men op een schilderij b.v. de liefde voorstelt door een jong onschuldig meisje, de gerechtigheid door een geblinddoekte vrouw met een weegschaal in de hand, dan is dit een zinnebeeldige of allegorische voorstelling.Vele sprookjes bevatten allegorische voorstellingen. Wanneer je b.v. een verhaal zou lezen, dat begon met de woorden: Eens op een mooien dag wandelden Waarheid, Eerlijkheid en Moed met z’n drieën langs den weg... dan zou je dadelijk weten, dat je met een allegorisch sprookje of een allegorie te doen had.

Een heel bekende allegorie is de „Christenreize” van den Engelsen schrijver John Bunyan, die in alle talen werd vertaald en nog veel wordt gelezen.

In deze allegorie wordt verteld, hoe Christen, de hoofdpersoon in het boek, uit de stad Verderf vertrekt en op reis gaat naar de hemelse stad. Hij ontmoet op zijn weg allerlei „personen”, die eigenlijk geen personen zijn, maar eigenschappen, als personen voorgesteld: zoals Liefde, Barmhartigheid, Zachtmoedigheid, Hoop; hij valt in handen van den reus Twijfel, die hem opsluit in het kasteel Wanhoop enz.

Eigenlijk is deze allegorie dus geen gewone reisbeschrijving, maar de beschrijving van wat er in de ziel van een mens omgaat en hoe deze ziel groeit en wijs wordt, dikwijls door schade en schande. Met een ander moeilijk woord, dat je nu wel beter zult begrijpen, zouden wij dit kunnen noemen: het verhaal van een geestelijk proces.