Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Abattoir

betekenis & definitie

(algemene slachtplaats). Een nuttige instelling, die thans in ons land overal in gebruik is.

Vroeger, nog niet zo heel lang geleden, werd' het vee door iederen slager aan huis geslacht, doch nu mag dit, in die plaatsen, waar een abattoir is, niet meer gebeuren; alle slachtvee wordt naar het abattoir gebracht, daar geslacht en vervolgens gekeurd, opdat geen vlees van ziek of minderwaardig vee in den winkel kan worden verkocht. Voor en na het slachten worden de dieren door een veearts onderzocht: alle vlees, dat voor de gezondheid schadelijk zou zijn, wordt direct vernietigd.Verder wordt door de hygiënische inrichting van de gemeentelijke abattoirs de reinheid bevorderd: de meeste abattoirs hebben koelinrichtingen, waardoor het vlees beter bewaard kan worden. Door toezicht op de wijze van slachten wordt zoveel mogelijk wreedheid voorkomen en wordt verontreiniging van den bodem tegengegaan.