Gepubliceerd op 12-05-2020

Mosterd (zwarte), Brassica nigra

betekenis & definitie

Brassica: is het oude klassiek Latijnse woord voor allerlei koolsoorten. Komt wellicht van het Griekse ‘brassien’ dat ‘koken’ betekent. Het wordt ook wel in verband gebracht met een keltisch woord bresic = kool.
Nigra: een onderdeel van de plant is zwart van kleur.
Zwarte mosterd: de naam mosterd wordt in verband gebracht met most of druivensap Om uit mosterdzaad mosterd te maken, heeft men zuur nodig en hiervoor werd vroeger most gebruikt.
Bijzonderheden:
een meel gemaakt van de zaden kun je gebruiken tegen reumatische en jichtaandoeningen, gewrichtsontstekingen en huidaandoeningen;
• voor een plant die binnen een jaar haar levenscyclus voltooit, bereikt de Zwarte mosterd respectabele afmetingen. Uit een onaanzienlijk zaadje groeit in enkele maanden tijd een struikachtig gewas;
• tegenwoordig wordt de plant soms gezaaid als bodembedekker rondom pas geplante laanbomen: de dichte, bossige planten beschermen de grond tegen uitdroging, bevorderen een goede bodemstructuur en verhinderen de ontwikkeling van ‘onkruid’ (vooral gras) dat met de boompjes concurreert.