Gepubliceerd op 12-05-2020

Distel (drie), Carlina vulgaris

betekenis & definitie

Carlina: is niet zeker waar deze geslachtsnaam vandaan komt. Men stelt dat deze naam afkomstig kan zijn van Carolus Magnus = Karel de Grote. Toen onder zijn soldaten de pest uitbrak verscheen hem in een droom een engel. Deze gaf hem de raad naar buiten te gaan en een pijl af te schieten in de richting van de ondergaande zon. De plant die geraakt zou worden, zou het geneeskruid zijn dat gebruikt moest worden om de pest een halt toe te roepen. Deze plant was volgens overlevering niet de Driedistel maar de veel grotere Zilverdistel. Deze komt bij ons in het wild niet voor maar wel als sierplant.
Vulgaris: slaat op het algemeen voorkomen van de plant
Driedistel: deze naam kreeg de plant omdat de stengel in het algemeen drie bloemhoofdjes draagt en de hele plant als een distel stekelig getand is.
Bijzonderheden:
in gedroogde toestand blijft de goudgele kleur lang gehandhaafd , vroeger werd ze veel in droogboeketten verwerkt. In de 18e en 19e eeuw was de plant daarom ook het zinnebeeld van trouw en vriendschap omdat men haar onverwelkbaar beschouwde.
• De wortel werd vroeger als amulet tegen beten van slangen om de hals van de mens gehangen.
• De omwindselblaadjes hebben een hygroscopische werking. Bij zonnig weer spreiden de blaadjes zich uit, bij ongunstig weer sluiten de bloemen zich. Men kan dit zelf nabootsen door tegen de omwindselblaadjes te ademen. Ze buigen zich dan naar binnen. Dit is ook de reden dat men de afgesneden plantjes thuis in een vaasje zet om ze dan als weerprofeet te laten werken.