Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 17-03-2019

Wijn (Spaansche)

betekenis & definitie

Hoewel Spanje een land met een zeer belangrijke wijnproductie is, heeft deze bij lange na niet de beteekenis op de wereldmarkt, die kenmerkend is voor de Fransche wijnindustrie. De voornaamste streek is Catalonië, met het Tarragona-gebied. De most heeft hier een buitengewoon zoetgehalte en is dus zeer alkoholrijk. Deze cultuur is ongetwijfeld afkomstig van het Dourogebied, hetgeen aan het type wijn nog zeer goed te bemerken is.

Meermalen wordt deze wijn ook gebruikt om suikerarme wijnen aan te zoeten. De Tarragonawijnen zijn groote concurrenten van de zooveel duurdere portwijnen. Wij vestigen er hier nog eens de aandacht op, dat deze twee soorten niet verwisseld mogen worden en benamingen als Port „type Tarragona” ook in ons land niet geoorloofd zijn.

Eveneens van belang zijn de wijnen uit het Zuiden. Alicante levert een rooden vollen en tonischen wijn, den bekenden „Tinto”. Spanje levert uitstekende coupagewijnen. Steeds zijn deze zeer suikerrijk, omdat dit land nooit aan zon te kort komt.

Nog verder naar het zuiden ligt Jerez, waar de Sherry bereid wordt. Sherry is een witte, bruine of gele wijn, die dikwijls als morgenwijn geschonken wordt. Deze wijn wordt in een afzonderlijk artikel uitvoerig behandeld, evenals Malaga, een Spaansche wijn die een geheel eigen karakter draagt en meer kunstproduct dan gave van de natuur is. Het is een zeer zoete, dikvloeibare likeurwijn, die gedeeltelijk door indikken van most verkregen wordt (zie onder Sherry en Malaga).