Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 17-03-2019

Wijn (Italiaansche)

betekenis & definitie

Italië verbouwt veel wijn, doch slechts een betrekkelijk klein aantal merken heeft in het buitenland bekendheid verkregen. Het land kan wat wijnbouw betreft, verdeeld worden in Opper-, Midden- en Zuid-Italië. Opper-Italië is alleen van belang door het gebied van Piémont, waar wijn geproduceerd wordt van het type Bordeaux. Midden-Italië is bekend door den Toscaanschen wijn, een bekenden tafelwijn.

Van de Zuid-Italiaansche wijnen genieten de „Lacrimae Christi” of Christustranen eenige bekendheid. Dit product komt uit de streek rond den Vesuvius en lijkt eenigszins op Moezelwijn. Ook op Sicilië is de wijnbouw niet onbelangrijk. Een droge wijn van het type Madeira is „de Marsala”, die speciaal in Holland geliefd is. De „Malvasiër” is een likeurwijn, die van het eiland Sardinië komt, terwijl ook de alom bekende Vermouth tot de Italiaansche wijnen behoort. Dit is een Toscaansche likeurwijn, waarin verschillende kruiden getrokken zijn. (Alsemtoppen, Ivakruid, kaneel, gember, muscaatnoot). Het nadert dus meer tot de geneeskrachtige wijnen en wordt als tonicum gedronken, Vermouth heeft een hoog percentage aan alkohol.