Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 17-03-2019

Wijn (Het voormalige Oostenrijk en Hongarije)

betekenis & definitie

In het voormalige Oostenrijk zijn het vooral de gebieden: NederOostenrijk, Burgenland en Stiermarken, die zoowel roode als witte wijnen produceeren. Deze worden in het land zelve geconsumeerd, voor den export zijn ze van weinig beteekenis.

Hongarije is in dat opzicht van veel meer belang. Wij denken hierbij onmiddellijk aan de Tokayer, die over de geheele wereld reputatie geniet. De naam „Tokayer” wordt hier veel misbruikt. De meeste wijnmerken, die als zuivere Tokayer in de bekende glazen tonnetjes verkocht worden, hebben weinig verwantschap met den origineelen Tokayerwijn. In het land van oorsprong worden twee soorten Tokayer bereid, een droge en een zoete soort. De zoete soort is de bij ons bekende wijn.

Echte authentieke Tokayer is zeer duur, ten gevolge van een zeer speciale bereiding, het gebied waar geoogst wordt is nauwkeurig afgegrensd. De fijnste soorten stammen uit Tarcsal, waar zieh ook de wijngaarden van het Habsburgsche huis bevonden. Voor verdere bijzonderheden kan hier naar het artikel Tokayerwijn verwezen worden.