Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 17-03-2019

Wijn (Duitsche)

betekenis & definitie

Als een noodzakelijk gevolg van klimaat en gesteldheid van den bodem, komt alleen in het Zuiden en het Zuid-Westelijk gedeelte van Duitschland voor wijnproductie in aanmerking. De wijnoogst is er sedert den oorlog afgenomen, mede door het verlies van ElzasLotharingen. Beieren is bekend om den Steinwijn, die in de omstreken van Würzburg verbouwd wordt.

Deze wijn komt in kenmerkende flesschen tot ons, n.l. in „Bocksbeutel”, platte flesschen met korten hals en klein oortje. In het gebied van Rhein-Hessen noemen wij de akkers van Bingen, Worms en Nierstein (Liebfraumilch) De Rheingau omvat den rechteroever van Biebrich tot Wiesbaden. Deze streek levert de edelste wijnen (Geisenheim, Rudesheim, Johannisberg, Rauenthal, Wiesbaden en Hochheim).

In het gebied van den Midden-Rijn zijn Bacharach en Boppard bekend om hun wijnbergen. Vermaard zijn de witte wijnen uit het Ahrdal (de roode soorten zijn in het buitenland minder bekend). De Rheinpfalz levert de Haardtwijnen (Deidesheim, Forst, Ruppertsberg), het zijn hooggewaardeerde kwaliteiten.

Wij noemen verder nog de wijnen uit het dal der Nahe, een linkerzijtak, die bij Bingen in den Rijn komt en dan de beroemde Moezelwijnen. Het Moezelgebied strekt zich uit van Coblenz tot aan den grens van Lotharingen. Deze wijnen hebben een lieflijk karakter en onderscheiden zich door een licht bouquet. De wijn is amberkleurig en wordt als vrij jonge wijn gedronken. Tot ver over de grenzen zijn de wijnen uit dit gebied bekend. De reuk herinnert eenigszins aan reseda of perziken, terwijl de smaak aangenaam zuur is. Braunberg, Traben, Berncastel zijn namen, die overal bekendheid genieten. In Trier ligt het knooppunt van den handel in Moezel wijnen. Deze merkwaardige stad heeft ook een bekend wijnmuseum, waar alles wat op het gebied van de historie der Moezelwijnen bekend is, bijeengebracht werd.