Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 17-03-2019

Wijn (buiten Europa)

betekenis & definitie

Afrika: Noord-Afrika is in de laatste halve eeuw als wijnland bekend geworden, sedert Frankrijk niet meer volledig in eigen verbruik en vraag voor export kon voldoen. Na de schade door de druifluis teweeg gebracht, hebben bovendien vele Fransche bouwers zich in Algiers en Tunis gevestigd. Dank zij hun ervaring, vakkennis en energie, hebben ze de kwaliteit van het product tot groote hoogte weten op te voeren.

Algerijnsche wijn en wijn uit Tunis hebben in den regel een alkoholgehalte van 8—13 %. Ze zijn uitstekend geschikt voor coupage. Behalve roode wijn wordt ook witte geproduceerd en geëxporteerd. Algerijnsche muscaatwijn geniet algemeene bekendheid.

Kaapkolonie: Ook deze wijn heeft in de laatste jaren aan beteekenis gewonnen. De wijnbouw wordt aldaar voornamelijk beoefend in Paarl, Stellenbosch en Constantia. De regeering geeft hierbij vaak leiding aan het bedrijf. De wijn uit Constantia kan eenigszins met Tokayer vergeleken worden, die van Stellenbosch en Paarl zijn van het droge type en naderen meer tot de witte Graves en de roode Spaansche wijnen. In den oorlog, toen Frankrijk gedeeltelijk uitgeschakeld was, had de export een grooten omvang gekregen. Deze is thans natuurlijk weer verminderd, toch winnen de producten aan bekendheid.

Noord-Amerika: Van belang zijn alleen de Californische wijnen. De wijncultuur staat daar evenals alle fruitteelt op een hoog peil. De gangbare typen kunnen zeer goed concurreeren met Europeesche wijnsoorten. Tijdens den oorlog vervingen zij volledig de BordeauxBourgogne-, Moezel- en Portwijn. Nu deze productie zich hersteld heeft, kunnen ze dat niet meer. In Californië wordt ook zeer veel alkoholvrije wijn gefabriceerd, door aan wijn den alkohol volledig te onttrekken.

Zuid-Amerika: De wijnbouw is hier alleen van belang in Chili en Argentinië. Op den duur zal dit ongetwijfeld tot concurrentie met de Europeesche wijnen leiden. Niet zoozeer wat betreft de gerenommeerde merken, maar voor zoover het coupagewijnen en courante typen betreft. De wijn van Chili heeft een hoog percentage aan alkohol en houdt veel extract. Voor Argentinië geldt ongeveer het31 Encyclopaedie voor voedings- en genotmiddelen zelfde. De wijnbouw wordt in beide landen krachtig door de regeering gepropageerd.

Australië: Ook hier heeft bouw en productie zich in korten tijd tot groote hoogte weten te ontwikkelen. Van de ondervinding en vakkennis door Europeanen verkregen, is in Australië ten volle geprofiteerd. Bijna nergens ter wereld heeft de techniek van de wijnbereiding vorderingen gemaakt als in Australië. Australische wijn kan dan ook uitstekend concurreeren met tal van onze gewone wijnmerken. Vooral in Engeland zijn deze soorten zeer geliefd. Eertijds werd daar algemeen „Australian Bungundy” en „Australian Port” gebruikt inplaats van de Europeesche wijnen van dien naam. Thans is ook dit volgens de Engelsche wijnwetgeving verboden. De wijnbouw localiseert zich in Australië hoofdzakelijk in het Zuid-Oosten (Victoria, Nieuw ZuidWales, Sidney en Adélaïde).