Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Vitaminen (dagelijks benoodigde hoeveelheid)

betekenis & definitie

Vitaminen (dagelijks benoodigde hoeveelheid) - Omtrent de dagelijks benoodigde hoeveelheid vitaminen werden door verschillende deskundigen betrouwbare gegevens verzameld. Dergelijke waarden kunnen natuurlijk nooit absoluut zijn, omdat de assimilatie bij verschillende personen stellig niet gelijk zal zijn, zooals dit ook met andere bestanddeelen uit voedsel het geval is. Echter globaal kan wel degelijk een waarde aangegeven worden.

minimumwaarde optimumwaarde Vitamine A ....... . 1 mg 3 tot 5 mg Vitamine Bi ....... . 0,5 mg 1 „ 2 mg Vitamine B2 ....... . 1 mg 2 „ 3 mg Vitamine C (zuigeling) . . . 5 mg 10 mg Vitamine C (volwassene) . . 20 tot 50 mg 200 mg Vitamine D (zuigeling) . . . 0,002 mg 0,01 mg Vitamine E ........ onbekend onbekend Bij normaal gedifferentieerde voeding in onze luchtstreek bestaat alleen gevaar ten opzichte van een mogelijk gebrek aan vitamine D. Onder minimum waarde wordt verstaan de hoeveelheid, die een volwassen persoon per dag gebruiken moet om nog juist het optreden van de verschijnselen van avitaminosen te verhinderen.

Onder optimumwaarde, de hoeveelheid die noodig is om iemand volledig voor iedere aanduiding van de desbetreffende gebreksziekte te bewaren.

Bij het vitamine-vraagstuk doet zich nog een tweede kwestie voor, nl. hoeveel van het gegeven vitamine zal door het lichaam geresorbeerd worden ? Bekend is bijv. dat carotine, waaruit het vitamine A ontstaan kan, voor het grootste gedeelte weer door de darmen ons lichaam verlaat. Uit worteltjes en spinazie wordt zeer weinig, uit olie (levertraan) wordt meer opgenomen.