Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Vetten (raffineeren)

betekenis & definitie

Vetten (raffineeren) - Vele vetten zijn zoo verontreinigd, dat zij, voor ze als spijsvet te gebruiken zijn, gezuiverd (geraffineerd) moeten worden. Meestal zijn in een dergelijk geval vrije vetzuren aanwezig, afkomstig van ontlede vetten; deze worden eerst met natronloog geneutraliseerd. De zeep, die daarbij ontstaat, wordt met water uitgetrokken, vervolgens wordt het verontreinigde vet in het luchtledige (om oxydatie en verdere omzetting te voorkomen) behandeld met bleekaarde en actieve kool. Tal van verontreinigingen worden op de oppervlakte der bleekaarde en der kool vastgelegd.

Deze kunnen afgefiltreerd worden, daarna volgt het ontgeuren met oververhitten stoom. Allerlei onaangenaam riekende producten worden door middel van een stoomstraal weggeblazen. Het resultaat van het reinigingsproces is, dat uit een schijnbaar minderwaardige grondstof, een prima spijsvet verkregen is. Na raffinage volgt zoo noodig nog harding (zie Vetten harden).