Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Tomatenpuree (geconcentreerd)

betekenis & definitie

Tomatenpuree (geconcentreerd) - In samenstelling komt dit praeparaat overeen met de tomatenpurée, die in het vorig artikel beschreven werd, met dien verstande, dat aangegeven moet worden hoeveel maal deze purée geconcentreerd is. Bijv. 2 maal geconcentreerde purée, verdund met een gelijke gewichtshoeveelheid water, moet eenzelfde soortelijk gewicht hebben als vastgesteld is voor enkelvoudig tomatensap (1,018); 3 maal geconcentreerde purée, zal verdund moeten worden met een tweevoudige gewichtshoeveelheid water, om een dergelijk tomatensap te verkrijgen enz. enz. Aan tomatenpulp mag hoogstens 1,5 % keukenzout toegevoegd worden en een onschadelijke kleurstof. Als conserveeringsmiddel zijn toegestaan: 75 mg zwaveligzuur en 250 mg benzoëzuur per kg gereed product.

Ook hier wordt een product genoemd, dat niet kennelijk bestemd is om aan het publiek afgeleverd te worden. Dit moet als volgt geëtiketteerd worden: „HALFFABRIKAAT”. In onvermengden toestand ongeschikt voor consumptie, bevat:

1000 mm zwaveligzuur per kg.
1500 benzoëzuur