Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Tokayerwijn

betekenis & definitie

Tokayerwijn - Tokayer wordt van ouds als een geneeskrachtige wijn beschouwd, die door de doktoren in gevallen van uitputting en zenuwstoornis vaak met succes wordt voorgeschreven.

In de Hongaarsche wijnwetgeving wordt toegestaan, dat most voor wijnbereiding mag worden ingedikt en dat deze vloeistof met alkohol (wijndestillaat, geen graanspiritus !) mag worden aangezet tot hooger percentage alkohol. Verder wordt bepaald, dat certificaten van oorsprong alleen afgegeven kunnen worden voor orgineele, dus onversneden wijn. De algemeene voorwaarden gelden natuurlijk ook voor het Tokayerproduct. Deze beroemde wijn, wordt geoogst uit een bepaald, nauwkeurig begrensd wijngebied. Andere régionen mogen onder geen beding tot dit territorium gerekend worden. Het Tokayergebied omvat ongeveer 30 wijndorpen. Hier worden twee soorten Tokayer bereid: de droge Tokayer, de Szamorodner, (beteekent „zelfgegroeid”) en de Tokayer Ausbruch.

De laatste soort wordt bereid uit de „Tokayeressence". Deze essence, die hoogst zelden uitgevoerd wordt, is een zeer geurig wijnproduct, dat bereid wordt uit druiven, die men aan den wijnstok heeft laten indrogen. Hieruit wordt een geurige, sterk suikerhoudende most geperst, die in kuipen afvloeit en in gisting geraakt. Na een aantal jaren is deze essence in een geurigen wijn veranderd. Wanneer de essence met most van Tokayerdruiven vermengd wordt en desnoods met wijndestillaat op alkoholgehalte gebracht, ontstaat een mengsel dat gewoonlijk bekend is als Tokayer „Ausbruch".

De Szamorodni wordt aldus bereid: de druiven worden niet, zooals bij de bereiding van Tokayer essence, uitgezocht, maar ingedroogde en nog niet ingedroogde druiven worden samen uitgeperst. Den most laat men in gisting komen en met deze vloeistof wordt de perskoek opnieuw uitgetrokken. Het is duidelijk, dat de qualiteit van het eindproduct zal samenhangen met de hoeveelheid ingedroogde druiven, die aanwezig was. Ten slotte kent men nog een derde product: de „Maslas”, een soort nawijn. Deze soort wordt bereid, door Ausbruch of Szamorodner met Hongaarschen landwijn te verdunnen. De verhouding, waarin dit dient te geschieden, is niet aan grenzen gebonden, zoodat in de qualiteit van „Maslas" groote variatie voorkomt.

Het alkoholgehalte van Tokayerwijn bedraagt van 8 tot 18 %. Doordat de echte Tokayer, bereid is uit druiven, die aan den wijnstok (of op stroo) zijn ingedroogd, ontwikkelt zich in den wijn een zeer bijzonder aroma. Hieraan dankt de Tokayerwijn zijn wereldvermaardheid. Het authentieke product is tengevolge van de lange behandeling zeer kostbaar en wordt ook onder tal van beschermende maatregelen in den handel gebracht. Veel van wat als „echte Tokayer” wordt aangediend, is niet anders dan nawijn, die weinig of zelfs in in het geheel niets met het oorspronkelijk product te maken heeft.