Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Thee (wettelijke bepalingen)

betekenis & definitie

Thee (wettelijke bepalingen) - Thee moet, volgens het Koffie- en Theebesluit, bestaan uit de bladknoppen en jonge blaadjes van verschillende soorten van het geslacht Thea. Deze knoppen en blaadjes worden op de gebruikelijke wijze geflensd, gerold, al of niet gefermenteerd en ten slotte geroost. Thee moet voldoen aan de volgende eischen:

De waar mag niet duf zijn, noch schimmelig of op een of andere wijze bedorven. Lood of andere schadelijke metalen mogen niet aanwezig zijn. Na verbranding mag niet meer dan 7 % asch overblijven, waarvan minstens de helft in water oplosbaar moet zijn. (wering van stoffen, die ter verzwaring onder de thee gemengd zouden zijn). Het extractgehalte mag niet lager zijn dan 33 %. (hierdoor wordt voorkomen, dat afgetrokken en opgekleurde thee opnieuw in circulatie gebracht zou worden). Verontreinigingen mogen niet aanwezig zijn. Kleurstoffen moeten eveneens afwezig zijn. Geur en smaak moeten normaal zijn. Door deze wettelijke eischen wordt een waar van goede qualiteit gewaarborgd.

In gemeld besluit wordt bovendien nog melding gemaakt van theesurrogaat of namaakthee, een product, dat in den handel wordt gebracht ter vervanging van thee en ook gebruikt wordt, om met thee vermengd te worden. Een dergelijke vermenging moet uitdrukkelijk op de verpakking vermeld staan. Dus: „thee, vermengd met theesurrogaat” of „thee, vermengd met namaakthee”, terwijl het percentage theesurrogaat eveneens vermeld dient te worden: dus bijv. thee met 30 % surrogaat. Verpakte thee moet duidelijk als zoodanig aangeduid worden. De letters van deze aanduidingen moeten op de verpakking van onderling gelijke grootte zijn. In winkels, op markten enz. waar deze waren los verkocht worden, moet de aanduiding aangebracht zijn op of boven de voorraden met latijnsche hoofddrukletters van minstens 2 cm hoogte en minstens 2 mm lijndikte. Theesurrogaat en namaakthee moet als zoodanig in duidelijk schrift aangeduid worden. De aanduiding mag niet minder in het oog vallen dan eenig ander opschrift op de verpakking.

In het Koffie- en Theebesluit wordt het praeparaat theesurrogaat of namaakthee genoemd. Gewoonlijk bestaan deze uit gedroogde bladeren van den Eschdoorn, dergelijke surrogaten worden practisch bij voldoenden aanvoer van thee, nimmer gebruikt in tegenstelling met koffiesurrogaten, die altijd een ruime toepassing vinden. Deze laatste geven den koffiesmaak dan ook veel beter weer dan theesurrogaten den theesmaak.