Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Thee (werking)

betekenis & definitie

Thee (werking) - Het looizuur uit de thee oefent invloed uit op ons maag- en darmkanaal. Speciaal thee met veel looistoffen gaat het verteren van zetmeel tegen. Veel thee zou dus de spijsvertering eenigszins remmen. In thee, die op de juiste wijze gezet is, komt weinig looizuur voor en ook relatief weinig theïne, omdat van een kleine hoeveelheid thee toch veel infuus wordt afgeschonken.

Van Engelsche zijde wordt meermalen aanbevolen, de thee met een zeer kleine hoeveelheid dubbelkoolzure soda te zetten. Inderdaad heeft deze toevoeging (mits zeer gering) geen invloed op den smaak. Het effect berust op de werking van dubbelkoolzure soda op het water, waarmede de thee bereid werd. Dit wordt door deze toevoeging onthard (speciaal met zacht water kan men voortreffelijke thee zetten). De kans dat men bijzonder sterke thee zal schenken, is veel minder groot dan bij koffie, immers sterke thee smaakt volstrekt niet aangenaam, van koffie kan dat niet gezegd worden. Personen met zwakke maag en ingewanden moeten slappe thee gebruiken.

Thee die op de juiste wijze gezet is, oefent een opwekkenden invloed op ons lichaam uit. Merkwaardig is, dat zelfs wanneer men zwaar transpireert, toch heete thee verkoelend werkt. Thee kan onder de beste genotmiddelen gerangschikt worden, die op den duur niets van de bekoring verliest,