Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Thee (soorten en handel)

betekenis & definitie

Thee (soorten en handel) - Oorspronkelijk stamt de theestruik uit China (Thea sinensis). In vrije ontwikkeling zou deze tot een flinken struik uitgroeien, maar door snoeien wordt hij kort gehouden.

Behalve de Chineesche thee kent men den theestruik van Assam (Thea Assamica), terwijl op Formosa nog de Oulong-thee voorkomt, een soort die voor ons van minder belang is.

In onze groote theehavens wordt de thee gekeurd door „de Pakhuismeesteren van de thee”. Dit is nog een instituut uit de dagen der Oost-Indische Compagnie. In ons land wordt de thee opgeslagen in Amsterdam en Rotterdam. De directeuren van de veemen, waar de thee wordt bewaard, zijn tevens de adviseurs van den handel. Groote firma’s hebben haar eigen theeproevers, die de verschillende soorten en mengsels beoordeelen.

Voor ons land is de Ned. Indische theecultuur van speciaal belang. De kwaliteit der theesoorten op Java was in het begin slecht. Omstreeks 1875 werd in Indië de Assamthee ingevoerd. Deze overvleugelde weldra de Chineesche theetuinen.

De Assamsoorten leverde veel kloekere bladeren en bleek sterker te zijn dan de Chineesche soort. De fabricage is overal gemoderniseerd. De Java- en Sumatrathee hebben tegenwoordig dan ook een uitstekenden naam op de wereldmarkt, hetgeen mede een gevolg is van het feit, dat de cultuur wetenschappelijk ter hand is genomen. De zaden worden voortdurend geselecteerd en ontsmet. Het proefstation te Buitenzorg is voor de cultuur van groot belang gebleken.

Het gebruik van thee is over de geheele wereld verspreid. Alleen in Zuid-Amerika gebruikt men een surrogaat, de Mate of Paraguathee.

(stengeltjes en bladdeeltjes van een hulstachtigen boomstruik). Deze „mate” vervangt hier voor een aanzienlijk gedeelte de thee. Het aftreksel werkt eenigszins verdoovend. De vermoeidheid verdwijnt er door en ook het gevoel van honger wordt er tijdelijk mede gestild. In onze streken wordt dit genotmiddel zelden of nooit gebruikt.