Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Suiker (als voedsel)

betekenis & definitie

Suiker (als voedsel) - Suiker kunnen wij rangschikken onder de genotmiddelen, die tevens een aanzienlijke voedingswaarde bezitten. Dit moet men zich evenwel niet overdreven voorstellen. De voedingswaarde is niet grooter dan uit een overeenkomstige hoeveelheid meel of meelpraeparaat. Deze stoffen worden in ons lichaam toch in druivensuiker omgezet.

Koolhydraten als meel bijv. hebben bovendien het voordeel, dat ze een bepaald gehalte aan eiwit en vitaminen bevatten, wat bij suikers niet het geval is. Ook riet- of beetwortelsuiker (deze zijn geheel identiek), worden in ons lichaam ontleed tot suikers met druivensuiker overeenstemmende. Een ruim gebruik van suiker biedt dus wat voedingswaarde betreft, geen voordeel.

Suiker echter kan de andere spijzen aangenamer van smaak maken en daardoor secundair de voedingswaarde van een menu verhoogen, In ons land wordt van suiker accijns geheven, waardoor ze hier vrij duur is. In landen, waar ze goedkoop is, b.v. in België, Engeland, en Amerika bestaat het gevaar van een overdreven groot gebruik, waardoor eiwit- en vitaminegebrek kan ontstaan.

Als voedsel is suiker dus niet het meest verkieselijk, maar als genotmiddel wordt de stof door geen andere verbinding geëvenaard.