Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Schorseneer

betekenis & definitie

Schorseneer - Dit is een wintergroente, die oorspronkelijk uit Zuidelijke landen (Spanje) afkomstig is. Begin October worden de schorseneeren geoogst. De plant, die tot de Samengesteldbloemige gewassen gerekend wordt, levert als eenjarige plant, de meest saprijke wortels. De lange, zwarte wortels worden vaak ingekuild of in koele bergplaatsen bewaard.

Stamplant is Scorzonera hispanica. Schorseneeren behooren tot de minder goed verteerbare spijzen. Toch zijn ze van groot belang, omdat ze als koolhydraat weinig zetmeel hebben, daarentegen veel inuline, een suikerachtige stof, die door suikerzieken beter verdragen wordt dan de andere koolhydraten. Schorseneeren worden vaak met boter toebereid en hebben dan een betrekkelijk zeer hooge verzadigingswaarde (Salsifies frites). Ook voor jichtlijders en patiënten, die aan vetzucht lijden, zijn schorseneeren aan te bevelen (in het laatste geval natuurlijk bereid met zoo weinig mogelijk vet). De samenstelling wordt als volgt opgegeven: water 80 %, eiwit 1 %, vet 0,5 %, suiker 2 %, koolhydraten (voornamelijk inuline) 12,5 %, ruwvezelstof 2,3 %, voedingszouten 1 %.