Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Rundvet

betekenis & definitie

Rundvet - Als grondstof dient hiervoor het vetweefsel van het rund (niervet, krans, aangewassen vet). Eerst wordt deze gezamenlijke massa gekoeld, daarna langzaam verhit. Bij 68° begint het vet uit te smelten. Dit wordt geklaard en gezuiverd (premier jus).

Hieruit scheidt zich de „stearine” af, terwijl de „oleomargarine” vloeibaar blijft. Oleomargarine wordt tot de allerbeste rundvetsoorten gerekend. Men gebruikt het voor de bereiding van margarine, braadvet, bakkersvet enz.

De stearine is eveneens rundvet van uitstekende kwaliteit en dient meestal voor de bereiding van reuzeline. Eetbare rundertalk, (edible tallow) wordt verkregen door eenvoudige uitsmelting. Talk (tallow) wordt gesmolten uit kleinere weefseldeelen. Kalfsvet is in het algemeen fijner van smaak dan rundvet. De kleur verschilt ook iets met die van rundvet en het smeltpunt is wat lager.

Rundvet wordt in het Oliën en Vettenbesluit „Rundertalk” genoemd. De waar moet voldoen aan de algemeene eischen, die aan dergelijke waren gesteld worden (zie Spijsvetten). Verpakt rundvet moet duidelijk als zoodanig aangeduid worden. Rundvet in winkels enz. dat los verkocht wordt, moet voorzien zijn van een opschrift in hoofddrukletters van minstens 2 cm hoogte en een lijndikte van minstens 2 mm.