Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Radijs

betekenis & definitie

Radijs - De radijs wordt bijna steeds als versnapering gegeten. Het zijn knolletjes van een Kruisbloemig gewas (Raphanus sativus). De roode variëteit wordt het meest gebruikt. Door het kweeken in bakken kan de oogst zeer vervroegd worden.

Merkwaardig is het bevatten van vluchtige zwavelhoudende olie, die eenigszins prikkelend op het slijmvlies van neus- en keelholte werkt. De geur herinnert aan mosterdolie. Radijsjes zijn buitengewoon rijk aan phosphaten en evenals mosterdzaad aan organisch gebonden zwavel. De samenstelling wordt als volgt opgegeven: water 93 %, eiwit 1,2 %, vet 0,2 %, suiker 0,9 %, koolhydraten 3 %, ruwvezelstof 0,3 %, voedingszouten 0,9 % (bovendien 0,02 % organisch gebonden zwavel).