Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Postelein

betekenis & definitie

Postelein - Deze groente wordt als zomer- en als winterpostelein gekweekt. De zomerpostelein wordt hoofdzakelijk voor den inmaak bestemd. De winterpostelein is veel harder en sterker en wordt einde Juli of begin Augustus gezaaid.

Postelein is een groente, die vrijwel alleen in Holland groote bekendheid heeft. In het buitenland is deze bladgroente in den regel niet bekend, wat natuurlijk samenhangt met het feit, dat de waar zich slecht leent voor export. Het watergehalte is zeer hoog. Dit is een van de redenen, waarom geen export kan plaats hebben. Postelein is als alle jonge groenten rijk aan vitaminen.

De gemiddelde samenstelling wordt als volgt opgegeven: water 92 %, eiwit 2,3 %, vet 0,3 %, koolhydraten 2 %, ruwvezelstoffen 1 %> voedingszouten 2,3 %. De zeekraal, welke een enkele maal als wilde groente aangeboden wordt, heeft met postelein niets te maken. Deze struik heeft alleen beteekenis, omdat de plant door de nabijheid der zee jodiumhoudend is (zie Krop).