Voedings en Genotsmiddelen

Encyclopaedie voor voedings- en genotmiddelen door dr. M. Wagenaar. 1e druk 1938.

Gepubliceerd op 26-01-2019

2019-01-26

Mosterdzaad

betekenis & definitie

Mosterdzaad - Dit zaad wordt geoogst van de zwarte mosterdplant (Brassica nigra) of van de witte soort (Sinapis alba). De planten worden op groote velden gekweekt. Het zaad wordt door dorschen verkregen.

Wanneer het koud geperst wordt, levert het vette mosterdolie, die geen scherpen smaak heeft en na zuivering tot spijsolie verwerkt kan worden. Zoowel in ons land als in Engeland, Duitschland en Italië wordt veel mosterdzaad verbouwd.

Behalve de gewone eischen van zuiverheid (zie Specerijen) gelden voor mosterdzaad nog de volgende eischen: Na verbranding mag niet meer dan 5 % asch overblijven (ondeugdelijke soorten). Het gehalte aan zand mag niet meer bedragen dan 1 % (ruw geoogst en verontreinigd product). Mosterdzaad moet duidelijk als zoodanig op de verpakking aangeduid worden. In winkels enz., waar dit product los verkocht wordt moeten de bakken of voorraadflesschen aangeduid worden met hoofdletters van ten minste 11/2 cm hoogte en 1 mm lijndikte.