Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Melk (verkoop in melkwinkels)

betekenis & definitie

Melk (verkoop in melkwinkels) - Melkwinkels moeten in de eerste plaats voldoen aan de eischen die gesteld worden aan de localiteiten, waarin de melk behandeld of bewaard wordt, (zie Melk, vervoer en bewaren). De localiteiten waar melk verkocht wordt, moeten zich bevinden aan de zijde van den openbaren weg. De vloeroppervlakte mag niet minder zijn dan 10 vierkante meter en de hoogte niet minder dan 21/2 meter.

Ook mag de winkel voor geen andere doeleinden gebruikt worden dan waarvoor de vergunning verleend is. De winkel, die vanaf de straatzijde toegankelijk moet zijn, dient één of meer vensters te hebben en kennelijk ingericht te zijn voor verkoop van melk in het klein. Dit melkbedrijf moet minstens gedurende 5 uren per dag voor het publiek toegankelijk blijven, gedurende welken tijd melk en melkproducten ten verkoop aanwezig moeten zijn. In een dergelijk locaal moet een doelmatige koelinrichting aanwezig zijn, bestaande uit een bak, met een inhoud van ten minste 1001, waarin koelwater aangevoerd kan worden of een andere gelegenheid, waarin de melk op een temperatuur beneden 12° C kan gehouden worden. Ook mogen zich in den winkel geen deuren bevinden, die directen toegang verleenen tot privaten en urinoirs. De muren moeten van steen opgetrokken zijn.

De localiteit moet te bereiken zijn zonder passage door keuken, woonkamer of slaapkamer. De gezamenlijke raamoppervlakte moet meer bedragen dan | gedeelte van het vloeroppervlak. Ruimten welke duf rieken of waarvan de wanden vochtig of klam zijn, mogen niet als melkwinkel gebruikt worden. Ook mag de localiteit niet lager liggen dan 0,5 m onder en niet hooger dan 1,5 m boven het straatniveau. De bodem moet zoodanig zijn, dat verontreiniging buitengesloten is. Het bovenblad van de toonbank moet van een ondoordringbaar materiaal vervaardigd zijn.

Deze maatregelen aangevuld met vele anderen, zooals eischen tijdens het vervoer en minimumeischen aan stallen en vee gesteld, geven waarborg voor een goede en betrouwbare melkvoorziening. Toezicht en analysemethoden zijn thans zoo effectief, dat een nauwkeurige naleving van al deze bepalingen verwacht mag worden. De resultaten, bereikt door het Staatstoezicht op den veestapel, hebben zeker in belangrijke mate bijgedragen tot verbetering van de melkvoorziening hier ten lande. Het premiestelsel voor het leveren van melk van goede kwaliteit, zooals dit door de meeste melkcentrales toegepast wordt, is mede gebleken van zeer grooten invloed te zijn op de winning van de melk. De boeren zien hierbij hun pogingen, om de melk zoo zindelijk mogelijk af te leveren, direct finantieel gewaardeerd en dit heeft groot succes gehad.

Het resultaat van dit gezamelijk streven is geweest, dat melk thans weer als een betrouwbaar en onontbeerlijk voedingsmiddel beschouwd kan worden. Vroeger is er, gezien kwaliteit en behandeling, wel eens met reden getwijfeld aan de voedingswaarde ervan. Geen enkele voorzorg kan echter de noodzakelijkheid om marktmelk te koken, overbodig maken. Dit is en blijft een allereerste eisch; alleen onder deze voorwaarden kan men spreken van een volksvoedsel.