Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Meelproducten (gepraepareerde)

betekenis & definitie

Meelproducten (gepraepareerde) - In het Meelbesluit worden verschillende gepraepareerde meelsoorten genoemd, die een of andere bewerking hebben ondergaan, waardoor de verteerbaarheid is toegenomen. Dergelijke producten zijn: gemout meel, gemoute bloem, gedextrineerd meel, resp. bloem en gepraepareerde bloem. Deze waren (behalve het laatstgenoemde) moeten o.a. voldoen aan de volgende eischen:

Het gehalte aan aschbestanddeelen mag voor de producten uit bloem niet meer bedragen dan 1,5 % en voor die uit meel, 2,2 %. Het gehalte aan in water oplosbaar zetmeel moet minstens 20% bedragen. Door het mouten of dextrineeren is het aanwezige zetmeel gedeeltelijk oplosbaar geworden (dextrine of maltose), In de hoeveelheid oplosbaar gemaakt zetmeel heeft men dus een maat omtrent den duur van het moutproces. Onder gepraepareerde bloem wordt verstaan een mengsel van bloem, al of niet door mouten meer oplosbaar gemaakt, vermengd met melkbestanddeelen en andere voedingsstoffen, aanbevolen voor zieken, zwakken en kinderen. Deze bloemsoorten moeten tevens aangeduid worden met den soortnaam, bijv. gepraepareerde rijstebloem, gepraepareerde tarwebloem. Gepraepareerde bloem mag alleen in origineele verpakking aanwezig zijn, met vermelding van de grondstoffen en scheikundige samenstelling. Wanneer aan deze benaming bovendien het woord „eier” is toegevoegd, dan moet bij de bereiding per kg van de waar 5 eieren gebruikt zijn. Natuurlijk gelden voor dit soort meelpraeparaten ook de algemeene zuiverheidseischen. Over de verplichte etiketteering zie Meelproducten.