Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Margarine (wettelijke eischen)

betekenis & definitie

Margarine (wettelijke eischen) - Dit belangrijk spijsvet moet hier te lande voldoen aan de eischen, in het Margarine-besluit gesteld.

Het vetgehalte mag niet lager zijn dan 80 % en het watergehalte hoogstens 16 %. Stoffen, die schadelijk voor de gezondheid zijn, mogen niet aanwezig zijn. Conserveermiddelen, behalve keukenzout en benzoëzure natron (hoogstens 0,2 %), worden niet toegelaten. De waar mag niet ranzig, schimmelig, bedorven of op een of andere wijze abnormaal zijn van geur, kleur of smaak. Wanneer naast de aanduiding „Margarine”, die van „Melange” op de verpakking voorkomt, dan moet het gehalte aan botervet tenminste 15 % bedragen.

In Duitschland moet margarine sesamolie bevatten. Deze olie kan door een kleurreactie gemakkelijk opgespoord worden, waardoor dus margarine snel als zoodanig te herkennen is. Belgische margarine moet ter herkenning een spoortje zetmeel bevatten, dat mikroscopisch zeer gemakkelijk te vinden is.