Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Margarine (geschiedenis)

betekenis & definitie

Margarine (geschiedenis) - Margarine is uitgevonden door Mège Mouries, een Fransch scheikundige. Indirect heeft Napoleon III den stoot hiertoe geven. Hij schreef n.l. een prijsvraag uit voor de bereiding van een goed en voedzaam spijsvet, dat boter zou kunnen vervangen. Het antwoord door Mouries gegeven, heeft geleid tot de wereldindustrie, zooals wij die thans kennen.

Hij deed zijn proefnemingen op de keizerlijke boerderij te St. Cloud. Een practische waarneming, die bovendien nog onjuist door hem geïnterpreteerd werd, bracht hem op het denkbeeld. Hij bemerkte dat koeien, die een minimum voedsel kregen, toch hun quantum melk bleven geven. Ze vermagerden alleen en hij concludeerde daaruit, dat de vetten van het lichaam als melkvet werden afgescheiden. De moeilijkheid was volgens hem nu tot het volgende teruggebracht: n.l. een procédé te ontdekken, waardoor dierlijke vetten in een op boter gelijkende structuur konden worden afgescheiden. Zijn veronderstelling, dat de dierlijke vetten uit het weefsel in melkvetten omgezet worden, was onjuist, zij voerde echter tot de oplossing van het vraagstuk, n.l. de bereiding van een spijsvet, dat boter kan vervangen. Deze prijsvraag was door Napoleon uitgeschreven met het doel de uitgaven voor het leger te verminderen, echter spoedig bleek, dat de kwestie van veel grooter belang was.