Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Madeira

betekenis & definitie

Madeira - Deze wijnsoort (Vinhos da Madeira) mag alleen uit Funchal, één der havens van de Madeiragroep, worden uitgevoerd. De wijn wordt gegist uit witte, roode en blauwe druiven. Bekende druivensoorten zijn b.v. Malvasia, Boal, Tinta, Alicante en Moscatel. De gedeeltelijk vergiste most, wordt in eiken ligvaten overgebracht en met alkohol stom gemaakt (zooveel wijnspiritus toegevoegd, dat de ingetreden gisting volledig onderdrukt wordt).

De op deze wijze verkregen wijn, noemt men „vinhos surdos". Madeira rijpt vervolgens gedurende eenige jaren. Vaak wordt de omzetting, die gedurende dien tijd plaats vindt, kunstmatig bevorderd door hooge temperatuur of het doorvoeren van heete lucht.

Ook bedekt men de ligvaten wel met een laagje aarde, waardoor een zeer karakteristieke rijping verkregen wordt. Een vaak toegepaste methode om het rijpen te bevorderen, is de madeira mede te nemen op een reis naar de tropen. Dergelijke wijnen heeten dan „vino de retour”.

Behalve aan de gewone eischen, waaraan wijn in het algemeen moet voldoen, geldt speciaal voor Madeira, de bepaling, dat deze wijn minstens 18 volume % alkohol moet bevatten en dat deze alleen mag ingevoerd worden onder overlegging van een certificaat van oorsprong.

Hierdoor heeft het publiek inderdaad een waarborg, dat wijn die als „Madeira” geëtiketteerd en aangediend wordt, ook werkelijk zal bestaan uit het product van de Canarische eilanden. De consumptie is de laatste jaren teruggeloopen, waarschijnlijk omdat de mode andere middagwijnen tracht te populariseeren. Engeland is voor Madeira nog altijd een der voornaamste markten, waarschijnlijk omdat zeer veel Engelsch kapitaal bij de productie van dezen wijn geïnteresseerd is.