Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Kinawijn

betekenis & definitie

Kinawijn - Hoewel de meeste geneeskrachtige wijnen, (die allen bestaan uit aftreksels van geneeskrachtige stoffen op wijn), uitsluitend op medisch advies gebruikt worden, vormt de „kinawijn’" hierop een uitzondering. Kina is een extract uit den geneeskrachtigen bast van den kinaboom, een plant, die oorspronkelijk uit Peru stamt, maar thans overal wordt aangeplant (vooral in Ned. Indië, in de Preanger) Dit extract geniet van ouds de reputatie van een zeer goed geneesmiddel bij tal van ziektetoestanden te zijn en vooral als tonicum (eetlustopwekkend middel ) te werken.

De officieele geneeskunde kent geen dergelijk algemeen werkend middel, echter een onbetwistbaar feit is, dat de werkzame bestanddeelen uit den kinabast tot de kostbaarste verbindingen behooren, welke onze artsenijschat bezit. De kininezouten worden zeer veel voorgeschreven, het zijn ware steunpilaren van de geneeskunde. Ontelbare malen heeft de mensch dan ook ervaren, dat het poeder van den kinabast bij koortsen en andere ziektetoestanden krachtig werkzaam bleek en door deze ervaring geleid is men ertoe gekomen, om een aftreksel van dezen bast te gebruiken en wel door de extractiefstoffen in oplossing te brengen door middel van wijn. Men combineert op deze wijze de geneeskracht van het poeder met de omstandigheid, dat een matig gebruik van zoeten wijn krachtig versterkend werkt.

Het poeder van den bast is buitengewoon bitter van smaak, dit zou zeker niet bijdragen tot de populariteit van een dergelijken geneeskrachtigen wijn. Men tracht dus den smaak van het product te verbeteren en dit kan men bereiken, door den drank eerst zooveel mogelijk van looizuur te bevrijden. De looizuurverbindingen vormen bovendien op den duur met de werkzame bestanddeelen uit den kinabast onoplosbare verbindingen, zoodat na korten of langeren tijd in wijn, die niet van te voren van looizuur bevrijd is, vlokkige neerslagen ontstaan. Praktisch gesproken worden alle looizuurverbindingen aan wijn onttrokken door toevoeging van gelatine of vischlijm. De wijn wordt dus met een oplossing van dergelijke stoffen geklaard. Het gevaar dat na korten tijd een zaksel zal ontstaan, is daarmee verdwenen.

Een goed voorschrift voor de bereiding van kinawijn, wordt gegeven in het bekende receptenboek van Dietrich:

1 Gram gelatine of vischlijm wordt geweekt in 10 g warm water. Nadat dit opgelost is, klaart men met deze lijmige vloeistof, 800 cc zoeten wijn (Sherry, Malaga of anderen zoeten wijn). Nadat de wijn helder afgeschonken is of gefiltreerd, voegt men toe 200 cc kinatinctuur (in iedere apotheek te verkrijgen). Ter verbetering van den smaak kan men dan nog 100 g honig en één druppel kaneelolie toevoegen. Van een dergelijken kinawijn gebruike men tweemaal daags een klein likeurglaasje. Het middel bevordert de eetlust en werkt bij darmaandoeningen (als licht samentrekkend medicament of darmadstringens).

Goede kinawijn geldt bovendien als een uitstekend voorbehoedmiddel tegen tal van infecties. Met recht noemt men dus een dergelijk geneeskrachtigen wijn „bloedzuiverend”, immers de groote waarde van de werkzame kinabestanddeelen bestaat hierin, dat ze een verscherpte controle in het bloed uitoefenen, waardoor tal van indringers onschadelijk gemaakt worden, vóór dat ze het lichaam in massa overvallen kunnen.

Doordat Kinawijn steeds uit zoeten wijn bereid wordt, zouden wij dit praeparaat kunnen rangschikken onder de geneeskrachtige wijnen met aanzienlijke voedingswaarde.