Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Kerry of curry

betekenis & definitie

Kerry of curry - Onder kerry verstaan wij een mengsel van specerijen. Het poeder van den curcumawortel geeft hieraan de bekende gele kleur, den karakteristieken geur en voor een aanzienlijk gedeelte ook den eigenaardigen smaak. Met behulp van kerry worden de bekende ,.kerryschotels” gekruid. Het gebruik van dit specerijmengsel is overgenomen van de Indische rijsttafel.

De samenstelling van een dergelijk mengsel is gewoonlijk een fabrieksgeheim. Een voorschrift, dat veel aanbevolen wordt, luidt: curcumawortel 23, korianderzaad 23, zwarte peper 15, Spaansche peper 12, gemberwortel 10, kardamom 6, kaneel 3, foelie 3, kruidnagelen 3, karwij 2 gewichtsdeelen. Deze fijngepoederde specerijen worden nauwkeurig gemengd.

Een dergelijk mengsel moet volgens het specerijbesluit als „Gemengde Specerij” aangeduid worden. Op verpakte waar moet deze aanduiding in duidelijk schrift worden aangebracht; in winkels enz. waar de specerij los verkocht wordt, met hoofddrukletters van minstens 1.5 cm hoogte en minstens 1 mm lijndikte. De verschillende kruiderijen moeten natuurlijk voldoen aan de daarvoor in het specerijbesluit gestelde normen, terwijl bovendien eenige algemeene eischen gelden, zie Specerijen.