Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Karwij

betekenis & definitie

Karwij - De specerij bestaat uit de vruchtjes van de Karwijplant (Carum carvi). Behalve in Rusland, Engeland en Duitschland wordt ook in Holland veel karwijzaad verbouwd, voornamelijk op kleigrond. De vruchtjes vallen uiteen in twee sikkelvormige zaadjes, die zeer rijk zijn aan vluchtige olie. Deze zaadjes worden in kaas verwerkt tot „kummelkaas”.

Karwij wordt ook wel wilde komijn of hofkomijn genoemd. Soms worden ze in brood medegebakken, een gebruik dat vanuit Duitschland tot ons gekomen is (Lebkuchen). Kummel is een likeur, die met karwijolie gearomatiseerd is. Voor Fransche kummellikeur wordt het volgende voorschrift aanbevolen: Anijsolie 2 g. Rozenolie 0,5 g, Karwijolie 4 g, Vanilletinctuur 50 g, Spiritus nitri dulcis 100 g, Spiritus van 90 %, 4.5 liter. Bij dit mengsel giet men langzaam een heete oplossing van 3 kg suiker en 3 liter water. Na afkoeling moet gefiltreerd worden. In de kummellikeur kristalliseert een gedeelte van de suiker weer uit en zet zich als ijskristallen op den bodem.

Karwij wordt in het specerijbesluit genoemd. Verpakte Karwij moet duidelijk als zoodanig geëtiketteerd zijn en voorraden in winkels moeten aangeduid worden in hoofddrukletters van minstens 1,5 cm, (lijndikte 1 mm).