Voedings en Genotsmiddelen

Encyclopaedie voor voedings- en genotmiddelen door dr. M. Wagenaar. 1e druk 1938.

Gepubliceerd op 26-01-2019

Jenever

betekenis & definitie

Jenever - Een specifiek Hollandsch product, dat verkregen wordt door moutwijn (of alkohol) over gedroogde jeneverbessen te destilleeren. Deze jeneverbessen hebben niets met een echte besvrucht te maken, de jeneverboom behoort tot de dennen en de vrucht is dus eerder te vergelijken met een denappel, die toevallig op een besvrucht gelijkt, In hoofdzaak bevatten deze „jeneverbessen” dan ook harsachtige producten en terpentijn. Uit de bessen kan de jeneverbessenolie gestookt worden, een product dat met stoom vluchtig is.

Jenever bevat bovendien gewoonlijk nog een aanzienlijk percentage suiker, het is dus eigenlijk een likeur met een hoog alkoholgehalte. Deze drank komt onder allerlei fantastienamen in den handel, waarvan er velen in den loop der jaren een groote vermaardheid hebben gekregen.

Jenever bevat ongeveer 30—45 % alkohol, verder suiker, foezel en vluchtige bestanddeelen uit de jeneverbessen. Vrijwel de geheele productie heeft zich in Schiedam gelocaliseerd, welke naam in het buitenland vaak met het product vereenzelvigd wordt. Als recept van een dergelijken drank, die door eenvoudig mengen bereid kan worden, vinden wij aangegeven: 2 g jeneverbessenolie, 0,250 g anijsolie, 10 g keukenzout, 20 g spiritus nitri dulcis (in iedere apotheek te verkrijgen) 200 g fijne suiker, 4,5 liter alkohol van 90 %. Deze ingrediënten worden vermengd, langzaam voegt men toe 5,5 liter heet water. Men laat het geheel rustig bekoelen, daarna wordt zorgvuldig gefiltreerd. Over de wettelijke verplichtingen bij bereiden en verkoop van sterke dranken zie Drankwet.