Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Huishoudjam en huishoudmarmelade

betekenis & definitie

Huishoudjam en huishoudmarmelade - Deze conserven worden bereid door deugdelijke vruchten met hoogstens 1,5 maal het gewicht aan suiker uit te dampen. De suiker mag gedeeltelijk door zetmeelsiroop vervangen zijn. Huishoudmarmelade (Oranjeappelen) mag ten hoogste 1,7 maal en huishoudjam (Ananas), ten hoogste 2,5 maal het gewicht der vruchten aan suiker bevatten. Citroenzuur en pectine of pectine houdend vruchtensap mag toegevoegd worden.

Eveneens mag een geringe hoeveelheid onschadelijke kleurstof gebruikt worden. Vreemde stoffen mogen niet aanwezig zijn. Als conserveermiddelen zijn toegestaan, hoogstens 75 mg zwaveligzuur en 250 mg benzoëzuur per kg van de waar. Deze vruchtenconserven moeten een suikergehalte hebben van minstens 30 %. De som van het suikergehalte en het gehalte aan zetmeelsiroop mag hoogstens 62 % bedragen, omgerekend op jam met een watergehalte van 35 %. Het watergehalte mag hoogstens 35 % bedragen. Andere vruchten, dan die op de verpakking in woorden voorkomen moeten afwezig zijn (andere afbeeldingen zijn toegelaten.) Op de etiketten enz. van huishoudjam en huishoudmarmelade mogen geen woorden voorkomen als „eerste kwaliteit”, „prima”, „edel” of iets dergelijks.

De wettelijke aanduiding is bijv. als volgt:

HUISHOUDJAM (letterhoogte minstens 4 mm). BESSEN (letterhoogte minstens 3 mm).

Inhoud of Netto: 500 g (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).

Voor huishoudmarmelade geldt een overeenkomstige aanduiding. Ook hierbij moet dus voldoende uitkomen, dat praeparaten, die met het voorvoegsel, „Huishoud” aangeduid worden, als een tweede kwaliteit beschouwd moeten worden, omdat de suiker gedeeltelijk is vervangen door zetmeelstroop.