Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Huishoudgelei

betekenis & definitie

Huishoudgelei is vruchtensap, uitgedampt met ten hoogste het gewicht aan suiker, tot een geleiachtig, doorschijnend product, waarin enkele stukjes van vruchten mogen voorkomen. Alleen citroenhuishoudgelei mag ten hoogste 1,5 maal zooveel suiker bevatten als het gewicht der vruchten bedraagt. Het gebruik van citroenzuur en pectine is hierbij toegestaan, terwijl in Aardbeienhuishoudgelei een geringe hoeveelheid onschadelijke kleurstof mag toegevoegd worden (omdat de natuurlijke kleurstof uit aardbeien bij indampen in een wankleurig rood verandert). In Huishoudgelei mag een deel van de suiker door zetmeelsiroop vervangen worden.

Vreemde stoffen mogen niet worden toegevoegd, terwijl als conserveermiddelen zijn toegestaan, 75 mg zwaveligzuur en 250 mg benzoëzuur per kg van de waar. Woorden als „prima”, „edel” enz. mogen op de aanduiding niet voorkomen. Andere vruchten, dan die welke op de verpakking in woorden voorkomen moeten afwezig zijn (andere afbeeldingen zijn toegelaten). Het suikergehalte in huishoudgelei moet minstens 30 % bedragen. Wanneer zetmeelsiroop gebruikt is, mag de som van suiker en zetmeelstroop hoogstens 66 % zijn. Het watergehalte mag ten hoogste 35 % bedragen en het gehalte aan toegevoegde pectine hoogstens 0,5 %.

De wettelijke aanduiding is bijv. als volgt:

HUISHOUDGELEI (letterhoogte minstens 4 mm). FRAMBOZEN (letterhoogte minstens 3 mm).

Inhoud of Netto: 450 g (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).