Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Hazelnoten

betekenis & definitie

Hazelnoten - Een der weinige vruchten die door cultuur niet „veredeld” zijn. Het zijn de nootjes van den hazelaar (Corylus Avellana). Deze is tweehuizig, d.w.z. er zijn boomen met uitsluitend mannelijke katjes en boomen met uitsluitend vrouwelijke bloemen, die tot vruchten rijpen. De vrouwelijke bloemen hebben den vorm van bladknoppen.

Een hazelnoot wordt omgeven door een kruidachtig omhulsel. Hazelnoten zijn rijk aan eiwit, dat echter zeer moeilijk verteerbaar is. Ze bevatten veel phosphorzure zouten en geven bij persen olie, die zeer spoedig rans wordt. In Zuid-Europa wordt een langwerpige soort hazelnoot aangekweekt, die den naam van „filberts” dragen. Hazelnoten dienen vaak in de chocoladefabrieken ter vervanging van amandelen. Turkije levert de bekende „Trebizondenoten”, die kogelrond zijn. Ook de Siciliaansche hazelnoten komen hier wel ter markt. De gemiddelde samenstelling wordt als volgt opgegeven: water 7 %, eiwit 17 %, olie 62 %, zetmeel 7 %, ruwvezelstoffen 3 %, voedingszouten 2 %.