Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Haematogeen

betekenis & definitie

Haematogeen - Dit praeparaat zou, zooals de naam zegt, de vorming van bloed bevorderen. De vloeistof wordt bereid uit het bloed van gezonde slachtdieren. Dit wordt zoo zuiver mogelijk opgevangen en door kloppen van de stolstof of fibrine bevrijd. Dit eiwit scheidt zich hierbij in den vorm van draden af.

De resteerende vloeistof, welke de overige bloedeiwitten en bloedkleurstoffen bevat, wordt daarna met glycerine en malagawijn gemengd, waardoor het praeparaat geconserveerd, althans iets meer houdbaar wordt. Haematogeen zal dus de bloedkleurstof, de meeste bloedeiwitten, de bestanddeelen van wijn en glycerine bevatten. De roode kleurstof bestaat uit haematine gebonden aan globuline, één der bloedeiwitten. Deze roode verbinding heeft gedurende het leven de functie, de zuurstof uit de lucht over te dragen op de weefsels.Haematine is ijzerhoudend, zoodat haematogeen belangrijke hoeveelheden van dit voor het leven onmisbare bestanddeel bevat. Verder noemen wij de globuline en albumine, beide bloedeiwitten, ten slotte glycerine en malagawijn, die gedeeltelijk als smaakcorrigens, gedeeltelijk als conserveeringsmiddel worden toegevoegd.

Ondanks deze bederfwerende stoffen is haematogeen slechts beperkten tijd houdbaar. Spoedig ontwikkelen zich in de vloeistof rottingsbacteriën, die den drank in korten tijd totaal bederven. Haematogeen kan dus slechts in betrekkelijk kleine hoeveelheid gemaakt worden. Dergelijke dranken uit bloedkleurstof bereid, bevatten ongeveer 0,05 % ijzer.

Bij bloedarmoede geeft men gewoonlijk 3 tot 15 g per keer en tot 60 g per dag. Behalve in dergelijke dranken wordt nog slechts in één geval de bloedkleurstof als voedingsmiddel gebruikt, n.l. in bloedworst.