Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Gierst

betekenis & definitie

Gierst - Een graanvrucht, die in zeer veel verschillende variëteiten over de geheele aarde aangekweekt wordt, maar voor Europa van betrekkelijk weinig belang is. In Afrika is de gierst een zeer voornaam voedingsmiddel. De Pluimgierst wordt in Engelsch-Indië veel aangebouwd, de Trosgierst (Panicum Italicum) veel in Zuid-Europa. De voornaamste Gierstsoort is de „sorgho”, het kafferkoren van Zuid-Afrika, de grondstof voor de bekende „mielies”.

Ook in China wordt zeer veel gierst verbouwd, rijst is daar het luxe voedsel. De sterke takjes ervan dienen voor allerlei grof borstelwerk. Ook het bekende vogeltjeszaad is van een gierstsoort afkomstig. Het wordt voornamelijk in Zuidelijke landen geteeld (Spanje), tegenwoordig echter ook wel in ons land. Gierst is voor ons als voedsel van betrekkelijk gering belang. Soms wordt Gierst met Gerst verward. Deze beide gewassen behooren wel tot dezelfde plantenfamilie (Grassen), maar zijn overigens zeer verschillende gewassen, ook wat eigenschappen betreft.