Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Eikelcacao

betekenis & definitie

Eikelcacao - Onder eikelcacao verstaat men een mengsel van cacaopoeder, fijne suiker en een alkoholisch aftreksel van gerooste eikels. Door middel van alkohol worden de looizuurverbindingen uit de zaadlobben van eikels getrokken. Deze bestanddeelen geven aan de cacao licht adstringeerende eigenschappen. Voor patiënten met zwakke darmen is eikelcacao een uitnemende en aangename drank.

In dit verband kunnen wij ook de aandacht vestigen op het praeparaat dat als „racahout” bekend staat (Racahout des Arabes). Ook dit wordt als drank voor darmpatiënten aanbevolen. Het bestaat uit een mengsel van 3 deelen cacao, 4 deelen arrowroot, 2 deelen rijstemeel, 3 deelen vanillesuiker en 6 deelen suiker (het bevat dus geen looistof houdende bestanddeelen zooals eikelcacao).

Eikelcacao wordt in het cacaobesluit genoemd. Het preparaat behoeft niet te voldoen aan de eischen waaraan cacaopoeder moet voldoen.