Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Dieet (cellulose-arm)

betekenis & definitie

Dieet (cellulose-arm) - De aanduiding spreekt voor zich zelve. Bij dit dieet zullen dus stoffen gekozen moeten worden, met een laag gehalte aan ruwvezelstoffen. Wanneer dergelijke bestanddeelen absoluut verboden worden, is de voedselkeuze zeer lastig. In de meeste gevallen zal echter een ruwvezelarm dieet voldoende zijn.

Bruinbrood en roggebrood zullen vermeden moeten worden, alleen de fijnste kwaliteiten wittebrood zijn hierbij geoorloofd. Boter, kaas (geen komijne- of nagelkaas) eieren, honig, stroop, gelei (liefst geen jam, omdat deze immers vruchtenresten bevat), vleesch en vleeschgerechten (behalve worst, die weer aanzienlijke hoeveelheden specerijen kan bevatten) zijn geoorloofd. Het middagmaal mag bestaan uit bouillon, vermicelli, macaroni, sago, bloem, melk, boter, room en eieren. Gezeefde soepen zijn eveneens toegestaan, echter geen erwten- of boonensoep. Malsch vleesch en visch bevatten eveneens weinig of geen onverteerbare resten, terwijl in den regel ook aardappelen gegeven mogen worden, desgewenscht als purée. Groenten en fruit zijn verboden, immers zij leveren bij een normale voeding het grootste deel der ruwvezelstoffen.

De toespijs biedt weer een rijke variatie, n.l. melk, room, boter, eieren, kaas, suiker, gezeefde vruchtensappen, maizena, griesmeel enz. Men zal bij alles rekening moeten houden met een mogelijk tekort aan vitamine C. Dit komt voornamelijk voor in vruchten en groenten. Men kan een eventueel tekort echter voorkomen door toedienen van nauwkeurig gezeefd citroen- of sinaasappelsap. Gewoonlijk wordt een cellulose-arm dieet voorgeschreven, om gasvorming in den dikken darm te voorkomen. Immers dit is veelal een gevolg van de aanwezigheid en de ontleding van cellulose, waarbij darmgassen gevormd worden.