Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Consumptie-ijs (wettelijke eischen)

betekenis & definitie

Consumptie-ijs (wettelijke eischen) - Bereiding, bewaren en verkoop van consumptie-ijs wordt geregeld in het Consumptie-ijsbesluit. Hierin wordt o.a. voorgeschreven:

Door den keuringsdienst wordt een register bijgehouden vermeldende namen en adressen van consumptieijsbereiders, voor zoover zij onverpakt ijs afleveren. Alsmede de namen en adressen van restaurants, koffiehuizen, lunchrooms, bioscopen en andere gelegenheden van openbare vermakelijkheid, waar onverpakt ijs afgeleverd wordt. De inschrijving kan eerst geschieden, nadat gebleken is dat de bereidplaats aan gestelde voorwaarden voldoet d.w.z. de ruimten moeten minstens een vloeroppervlakte hebben van minstens 8 vierkante meter en een hoogte van minstens 2 meter. De zoldering moet dicht zijn en de wanden moeten afwaschbaar zijn met warm soda- of zeepwater. De vloeren moeten effen en deugdelijk zijn. De vertrekken mogen niet in open verbinding staan met woon-, slaap- of ziekenkamers, stallen, privaten, urinoirs, beerputten of mestvaalten. Ze mogen niet als gang, doorloop of portaal gebruikt worden. Ze mogen van 15 Maart tot 15 October voor geen ander doel gebruikt worden, tenzij Ze uitsluitend in gebruik zijn als bedrijfskeuken van een restaurant, koffiehuis, lunchroom, banketbakker, kok, melkverkooper, wiens bedrijfslocalen voldoen aan de daarvoor gestelde wettelijke eischen.

Verder moeten deze bereidplaatsen over een deugdelijke watervoorziening beschikken. Ze moeten een conservator hebben, waarin het consumptieijs bewaard kan worden bij een temperatuur beneden 0 °. Een deugdelijke waschgelegenheid moet aanwezig zijn, de localiteiten moeten goed geventileerd kunnen worden en in zindelijken staat verkeeren. Het bevriezen mag ook geschieden in hetzelfde locaal waar het ijs genuttigd wordt, mits dit geschiedt door middel van vloeibaar gemaakte gassen (frigidaires en andere automatische vriesinrichtingen). Verpakt ijs mag slechts afgeleverd worden in ongeschonden verpakking. Onverpakt ijs mag alleen verkocht worden in restaurants, koffiehuizen, enz., die in het register zijn ingeschreven. De waar moet zich bevinden in een conservator waarop de naam en adres van den bereider duidelijk in drukletters van ten minste 1 centimeter staat aangegeven. Voor de straatverkoop moet het vervoermiddel voorzien zijn van de aanduiding van naam en adres van den bereider (drukletters van minstens 3 centimeter hoog). Onverpakt roomijs en consumptieijs moeten apart verkocht worden (dus niet op één wagentje).

Bereiding, behandeling, vervoer en verkoop moet geschieden door personen die zindelijk gekleed zijn en schoone handen hebben. Roomijs moet een melkvetgehalte hebben van minstens 12 %. De verplichte aanduiding (dus Roomijs, Consumptieijs, Vanilleijs, Citroenijs enz.) moet op verpakt ijs voorkomen in drukletters van minstens 4 millimeter hoog, alsmede een aanduiding waardoor de bereider herkend kan worden (in verband met de gegevens in het register). Bussen en vaatwerk waarin zich onverpakt ijs bevindt moeten voorzien zijn van de wettelijke aanduiding in letters van 3 centimeter hoog. De waar zelf moet aan de volgende voorwaarden voldoen: ze mag de reactie van Storch niet geven (hierdoor wordt nagegaan of de waar gepasteuriseerd of gesteriliseerd is geweest, vóór het bevriezen). Consumptieijs mag niet meer bevatten dan 100.000 bacteriën per cubieke centimeter.

In 0,1 cubieke centimeter mogen geen colibacillen (darmbacillen) voorkomen. Ijs moet in deugdelijken toestand verkeeren, vrij zijn van conserveermiddelen en schadelijke bestanddeelen. Er mogen geen zoetstoffen in voorkomen en de waar moet bereid zijn uit deugdelijke grondstoffen. Onder den naam „ijscompositie” mag afgeleverd worden een mengsel van melkproducten, dat dienen kan ter bereiding van consumptieijs of roomijs enkel door dit te bevriezen. Dergelijke waar moet gepasteuriseerd of gesteriliseerd zijn.