Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Confituren

betekenis & definitie

Confituren - Hieronder wordt verstaan, de met behulp van suiker geconserveerde vruchten of vruchtendeelen. Men kan vruchten direct in suiker confijten, echter lang niet alles kan op deze wijze verduurzaamd worden. Vaak komt het voor, dat de vruchten geconfijt worden op andere plaatsen dan waar ze geoogst worden. Men zout dan den oogst in en trekt later deze pekel weer uit.

Het spreekt van zelf, dat op deze wijze veel van de oorspronkelijke aromastoffen verloren gaan. Vandaar het verschijnsel, dat geconfijte vruchten vaak vrijwel niets meer over hebben van den oorspronkelijken smaak. Na het volledig uittrekken van het zout is de vrucht smakeloos en wordt met behulp van essences weer gearomatiseerd. Daarna worden de vruchten gecandeerd, door ze met gesmolten suiker te drenken. Meestal worden de vruchten tijdens het aromatiseeren nog kunstmatig bijgekleurd, waarna ze nog warm in kistjes en doozen verpakt worden. Saccharine mag natuurlijk niet gebruikt worden, evenmin schadelijke kleurstoffen. In de chocolaterie en banketbakkerij worden veel van dergelijke confituren gebruikt.