Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Chocolade (wettelijke eischen)

betekenis & definitie

Chocolade (wettelijke eischen) - Ook voor dit artikel geeft de Warenwet waarborgen. Chocolade moet aan de eischen voldoen, die in het Cacao- en Chocoladebesluit vermeld worden.

De voornaamste bepalingen ten opzichte van het desbetreffende artikel volgen hierbij:

Chocolade of Couverture moeten bestaan uit een mengsel van cacaomassa of cacaopoeder met suiker, waaraan cacaoboter mag zijn toegevoegd. De in deze artikelen verwerkte stoffen als cacaomassa, cacaopoeder, moet wat betreft het gehalte aan cacaodoppen, aschgehalte en alkaliteit van de asch, voldoen aan de eischen, die aan deze genoemde artikelen gesteld worden. Verder moet het gehalte aan cacaobestanddeelen met inbegrip van de cacaoboter in chocolade minstens 32 % bedragen en in couverture minstens 42 % (waarvan minstens 33 % cacaoboter). Onder melkchocolade wordt verstaan een zuiver mengsel van chocolade- en melkbestanddeelen. (25 % cacao en 121/2 % volle melkbestanddeelen). Onder poederchocolade, het gemalen product bereid uit zuivere chocolade. Verder is het geoorloofd om door een bepaalde behandeling met alkaliën en alkali-carbonaten, de cacao zoogenaamd „oplosbaar” te maken (zie: cacaooplosbaarmaken) Zie verder onder Cacao,