Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Boschbessenwijn

betekenis & definitie

Boschbessenwijn - Aan den boschbessenwijn wordt bijzondere geneeskracht toegeschreven. Hiervoor wordt het volgende recept aanbevolen:

100 kg versche boschbessen worden met 2 gr kruidnagelen, 4 gr poeder van kaneel, 10 gr vlierbloemen, 10 gr poeder van gember en 2 kg suiker tot moes gestampt en na twee dagen afgeperst. De perskoek wordt met eenzelfde volume water als men perssap heeft, weer opgeweekt en na 24 uur wederom afgeperst. Daarna worden 30 liter van het eerste persvocht en 10 liter van het tweede met 10 kg suiker en 50 gram wijnsteen te gisten gezet. Nadat de vloeistof uitgegist is, wordt deze op een nieuw vat overgestoken en tegen het voorjaar helder afgetapt. Het volgend najaar wordt de wijn op flesschen gebracht. Volgens een ander recept laat men 20 liter perssap gisten met 40 kg honig en handelt verder als boven is aangegeven. Boschbessenwijn moet voldoen aan de eischen die aan vruchtenwijn gesteld worden (zie aldaar).