Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Bier (typen)

betekenis & definitie

Bier (typen) - Reeds werd medegedeeld, dat o.a. het „eesten” grooten invloed heeft op het type bier, dat gebrouwen zal worden.

Hoe hooger afgeëest wordt, des te meer gebrande moutsuiker zit er in het wort, hoe donkerder het bier dat er uit gebrouwen wordt. Typen van lichte bieren zijn: Pilsner en Lager. Typen van donkere soorten Münchener en Gerstebier. Pilsner is nog lichter van kleur dan Lager en Gerste is iets lichter dan Münchener.

Pilsner en Münchener hebben een iets hooger extract van het stamwort (dat wil zeggen, het extract van het afkooksel waarvan werd uitgegaan) daarna volgen in den regel Gerste- en Lagerbier. Mout voor Münchenerbier wordt gewoonlijk geëest bij 100°, Pilsner 90° en Dortmunder bij 75° Celcius. Münchenerbier is het meest aromatisch, de kleur is kastanjebruin, Pilsner is diepgeel van tint en Dortmunder is blond. Ook de smaak is zeer verschillend: Münchener smaakt vol, rond, iets zoetig met sterken smaak naar mout (vooral niet branderig). Pilsner heeft een pittigen drogen smaak, weinig naar mout. Dortmunder daarentegen heeft een zachten wijnsmaak. Münchener is ook zwaar gehopt, evenals Pilsener.

Gewoonlijk bevat bier minder dan 5% alkohol (uitgezonderd de Engelsche soorten). Behalve de temperatuur van het eesten, de warmte en duur tijdens de werking der diastase, is ook de kwaliteit van het brouwwater, dat gebruikt wordt van groot belang.

Hard water (water met veel kalkzouten) werkt oplossend op sommige bestanddeelen uit de hop. Dit is een vereischte voor Münchenerbier. Een hoog gipsgehalte werkt deze oplossing tegen, vandaar dat Pilsner dergelijk water vraagt.

Van een geheel afwijkend type, zijn de Engelsche bieren. Deze zijn sterk ingebrouwen en hebben dus een zeer hoog extractgehalte. Engelsche bieren worden bereid door bovengisting. Bijna steeds wordt daarna de vloeistof geïmpregneerd met koolzuur. Ook de nagisting geschiedt op zeer bepaalde wijze, door bijzondere gistsoorten.

Pale Ale, is een sterk gehopt bier. Porter, is veel donkerder en zwak gehopt. Stout, is zeer sterk ingebrouwen bier, 8 en 9 % alkohol is in Engelsch bier geen zeldzaamheid. Bockbier is bier dat sterk ingebrouwen is en dat gemaakt wordt uit zeer extractrijke wort.