Vloeken lexicon

Prof. dr. P.G.J. van Sterkenburg (1997)

Gepubliceerd op 14-11-2019

weggaan

betekenis & definitie

Het WNT, deel xxv, kolom 382, kent de verbinding weg met (iets)! Het gaat dan om een uitroep van woede, afkeer, ergernis, opwinding, verachting e.d. voor de genoemde zaken. In deel vii, stuk 2, kolom 5862, sub kous (I) lezen wij dat met je zijden kousen soms gebezigd wordt als grappige toevoeging bij een imperatief van een werkwoord dat een beweging uitdrukt.

In De Zaansche volkstaal (1897) kent Boekenoogen de verwensing ruk maar uit met je zijden kousen en Inez van Eijk (1978: 88) kent ga weg met je zijden kousen! Beide verwensingen hebben de emotionele betekenis ‘ga weg, ik wil niets van je weten’. Overigens bleek uit een in 1999 uitgezette enquête dat slechts één van de 111 Vlaamse zegslieden deze verwensing (nog) kende.

Mullebrouck (1984) kent voor Vlaanderen ook ga weg, of ik schiet u dood met de punt van een wollen deken!; ga weg met uw gebakken peren!; ga weg met uw luizen! en ga weg, gij vervelende triangel! Het zijn allemaal versterkingen met een zeer emotionele betekenis, d.w.z. minachting en verachting in het kwadraat. In de 20ste eeuw komt als zelfverwensing, ter bevestiging van de waarheid ik wil hier niet meer weggaan voor.

De betekenis is duidelijk ‘ik zal hier niet meer vandaan gaan, als ik de waarheid niet spreek’.