Vloeken

Prof. dr. P.G.J. van Sterkenburg: Vloeken, een cultuurbepaalde reactie op woede, irritatie en frustratie (SDU, 2001).

Gepubliceerd op 14-11-2019

krijgen

betekenis & definitie

In de betekenis ‘getroffen worden door’ wordt krijgen zeer vaak gebruikt in verwensingen. Dat is begrijpelijk, omdat men met een verwensing nu eenmaal onheil afsmeekt over zichzelf of over anderen. Krijgen komt o.a. voor in de volgende verwensingen: krijg de aids; ~ alles; ~ het apelazarus; ~ de appelflauwte; ~ het apezuur; ~ de betontyfus; ~ de bibber; ~ de blafkanker; ~ de blaren; ~ de bloedkanker; ~ een bombardement achter je hart; ~ de bombardementskanker; ~ de cetem; ~ de dalles; ~ de diarree; ~ een doodskist met spiegel; ~ de duivel; ~ een dikke fietsbel; ~ defuck; ~ de galg; ~ het gebrek; ~ de godgloeiende godverdomme; ~ de hang; ~ een vet hart; ~ de Overmaasse hazewindhondenkorenmolenpestpokkenkoorts; ~ het; ~ het heen en weer; ~ de herrie; ~ de hik; ~ de Himalaya; ~ de holstrontverklontering; ~ de hubecelubes; ~ eeuwige jeuk; ~ de jicht; ~ een jong langs allebei je neusgaten; ~ de kanker; ~ een kind met koperen kop; ~ krijg de kippenkoorts; ~ krijg de klem; ~ het kleplazarus; ~ de kloten; ~ de kolere, klere; ~ het koliek; ~ de kouwe koorts; ~ de kramp; ~ de krenk; ~ de kreukels aan je kruis; ~ de kriebels; ~ de kriebelziekte; ~ een kromme; ~ de kutkanker; ~ het lazarus; ~ de lazarusklap; ~ hef lebbes; ~ hef lebberus; ~ een loopoor; ~ een dzhhe lui; ~ het markoen; ~ de mazelen; ~ de maupie; ~ een mierennest achter je hart; ~ hef mond- en klauwzeer; ~jij maar niks; ~ nou wat; ~ de pest; ~ de pestpokken; ~ de pip; ~ de pleuris; ~ de pokken; ~ de pup; ~ platvoeten; ~ de/het rambam; ~ de rattenkanker; ~ de reetscheetvereelting; ~ het rimram; ~ een rolberoerte; ~ een rolling; ~ een schaduw achter je hart; ~ de schijf; ~ de schijterij; ~ de schurft; ~ hef slingerschijt; ~ ’t snot; ~ hef spit; ~ een sfzjve; ~ de stuipen; ~ een dikke tamp; ~ de tennef, tinnef; ~ de tering; ~ tieten; ~ de fyjys; ~ de vellen; ~ hef verdriet; ~ de vergietziekte; ~ de vinkentering; ~ de waterpokken; ~ de wip; ~ de wijtik; ~ de zenuwen; ~ de ziekte; ~ het zuur; ~ een zweer.

Zo er iets in de verwensingen een hoofdrol speelt, dan zijn het wel de vreselijkste ziektes. Van al deze afgrijselijke kwaadaardige ziektes geldt dat vele ons niet of niet meer bekend zijn.

Zij zijn in het gebruik als verwensing afgesleten en doen eigenlijk nog uitsluitend dienst als uitroep van verontwaardiging, haat, minachting, onmacht, weerzin of machteloze woede. Vaak zijn zij zelfs gereduceerd tot interjectie.