Vloeken

Prof. dr. P.G.J. van Sterkenburg: Vloeken, een cultuurbepaalde reactie op woede, irritatie en frustratie (SDU, 2001).

Gepubliceerd op 14-11-2019

conventies

betekenis & definitie

Een twintigjarige Amsterdamse zegsvrouw geeft als verwensing krijg de conventies! In ruim 1500 vragenlijsten kwam deze vloek slechts één keer voor. De gedachte aan een eendagsvlieg is dus zeer verleidelijk, zeker als men ziet wat de oorsprong is van een verwensing als krijg de sancties! De letterlijke betekenis van conventie ‘belangrijke politieke vergadering’ helpt ons niet bij het vinden van een aanknopingspunt.

Het enige wat rechtovereind staat, is dat het hier om een verwensing gaat, die weinig goeds herbergt. De emotionele betekenis duidt op ergernis, boosheid en ongeloof en betekent ‘je kunt me wat, hoepel op’.

Misschien dat de gebruiker van deze verwensing een enorme hekel heeft aan vergaderingen en bijeenkomsten en zijn opponent dergelijke ongemakken toewenst. Nu wij het toch over ongemakken hebben, nog het volgende.

Een student opperde de mogelijkheid dat conventie ook ‘regel’ betekende. Ook wist hij van het metonymisch gebruik van de regels krijgen of hebben ‘ongesteld worden of zijn’.

In krijg de conventies! zag hij een eufemistische variant van krijg de regels! zie sanctie.